Full de sala


ESPAI A0

“PATRIM”, CONCURS DE DIBUIX YNGLADA-GUILLOT I ELISAVA

Durant la temporada d’estiu de 2019 (que es perllonga tot el mes de juliol) el Museu Can Framis aplega diverses propostes, algunes d’elles vinculades amb l’àmbit acadèmic.

 A l’espai A0 hi trobarem dues convocatòries que la Fundació Vila Casas acull des de fa més d’una dècada. Ambdues estaran obertes al públic de l’1 al 28 de juliol.

En primer lloc, Patrim: així s’anomena l’exposició que dediquem anualment als futurs creadors. Cada any, la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona reuneix les obres dels estudiants del seu darrer curs, i l’any següent s’exposen algunes d’aquestes creacions a la Fundació Vila Casas. Així doncs, de l’exposició original celebrada el 2018, Sense Títol, en sorgeix aquesta altra, Patrim.

Els seleccionats en aquesta edició han estat: Andrea Martínez Arroyo, Eduard Mayor Urenda, Valeria Linera, Lídia Azagra Cabrerizo, Noemí Rodríguez Navarro, Óscar Moya Villanueva i Laura Gil Vidal.

Aquesta proposta ofereix visibilitat als joves artistes, que tenen l’oportunitat d’exposar en un museu a manera de bateig en l’àmbit professional. I no és estrany, tenint en compte les inquietuds pròpies del jovent en general, que aquestes creacions adoptin un caire crític (i fins i tot filosòfic) amb la nostra societat contemporània.

L’altra convocatòria és el concurs de dibuix Ynglada-Guillot, que cada estiu reuneix, de manera constant i fidel, la Fundació Ynglada-Guillot amb la Fundació Vila Casas. La nostra entitat posa els seus espais expositius de Barcelona a disposició del concurs, per tal d’oferir una plataforma als dibuixos finalistes del premi.

En aquesta edició, la guanyadora del primer premi ha estat Carolina Viñamata (Ciutat de Mèxic, 1964). A més de l’obra guardonada, l’artista mostrarà en aquesta exposició una desena de propostes que ha creat sobre paper amb tècniques diverses, com ara tinta xina, aquarel·les i aiguaforts.

La Fundació Ynglada-Guillot va néixer el 1959 i manté el seu compromís ferm de reivindicar el dibuix en l’àmbit artístic. Des de 1989, els dibuixos guanyadors es conserven a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

Finalment, als jardins de Miquel Martí i Pol gaudirem d’una mostra a l’aire lliure: (a)simetrías. En aquest cas, els murs exteriors de l’edifici fan les funcions d’un atractiu suport per a les fotografies que s’hi exhibeixen. L’exposició es va inaugurar el 18 de maig i es podrà visitar fins al 15 de desembre de 2019.

Les obres exposades pertanyen a estudiants del Màster en Fotografia i Disseny d’Elisava, que van crear les seves propostes fotogràfiques al voltant del museu durant una setmana de treball intens.

Així doncs, un passeig per aquests jardins complementa l’oferta que es pot trobar a l’interior: les exposicions temporals que hem esmentat, a les quals se suma el fons permanent de la col·lecció de pintura de la Fundació Vila Casas.