Carles Fontserè (Barcelona, 1916 - Porqueres, 2007) va ser un fotògraf i artista polifacètic, ja que també expressava la seva creativitat a través d’altres disciplines com la pintura, el dibuix i l’escriptura. Nascut a començaments del segle xx, va viure de ple la Guerra Civil (1936-1939); en aquest context va simpatitzar amb el bàndol republicà, amb el qual va col·laborar com a il·lustrador de cartells de propaganda política. Malgrat tot, anys més tard i després d’estar internat a camps de concentració francesos va fer alguna intervenció artística en mitjans que insinuaven pensaments oposats a l’anterior i, per tant, més propers a l’autoritarisme. La seva estada a Amèrica (concretament, a Mèxic i als Estats Units) abasta el final d’una època de fugida que va culminar amb el seu retorn a Catalunya gràcies a la implantació de la democràcia.
L’artista va visitar Europa l’any 1963 i immortalitzà amb la seva càmera capitals com Londres, París i Roma. Aquesta exposició, Relat cartogràfic, ens convida a gaudir de les seves impressions a la capital britànica mitjançant les imatges que ens va deixar revelades i que ens conviden a jugar amb la nostra imaginació.
Com a contribució per tal que aquest viatge sigui encara més viu, les obres exposades es complementen amb un ampli mapa que cobreix la superfície del terra de la sala i que ens permet traslladar-nos a més d’una desena d’espais públics, els punts exactes on la mirada, l’observació, el dit i la càmera de Fontserè van immortalitzar les estampes de les quals ara gaudim.
Viatgem pels carrers del Londres de 1963?