Fundació Vila Casas
whatsapp Facebook Instagram Twitter Youtube Pinterest Vimeo Linkedin Foursquare
ART CONTEMPORANI - ARTISTES

La col·lecció



La col·lecció és l’espai de confluència on es fon la mirada plural del col·leccionista, Antoni Vila Casas, amb l’art contemporani, un mapa de desplaçaments i decisions per a acollir unes obres determinades que abracen diferents ideologies o llenguatges creatius. Des dels anys seixanta fins al moment actual, amb alguns referents anteriors, es mostren diversos camins de la creació pictòrica i escultòrica a Catalunya. Només la fotografia té un marc de referència internacional.





CERCADOR D'ARTISTES DE LA COL·LECCIÓ


DISCIPLINA:  
Manuel Fontanals
Mataró, Barcelona, 1893 - Ciutat de Mèxic, Mèxic, 1972

Manuel Fontanals, de pare ebenista i deixeble de Puig i Cadafalch, desenvolupà la vida professional al voltant de les Arts Aplicades, i, sobretot, de l’escenografia, treballant sota el guiatge de Federico García Lorca i Margarida Xirgu, entre d’altres. Amb l’arribada de la Guerra Civil s’exilià a Buenos Aires i més endavant a Ciutat de Mèxic, on restà fins que va morir i on aconseguí el zenit de la seva carrera professional treballant, amb reconeguts honors, pel teatre i el cinema i duent a terme decoracions d’interiors per a botigues i hotels de luxe, i de cases de gent adinerada. L’estètica dels seus treballs és potencialment modernista donant rellevància a la corba i denotant influències de l’expressionisme i el fauvisme en el tractament del color, tot i que, amb l’emergència de les noves avantguardes, anà ajustant el seu estil tenyint els decorats de modernitat contemporània, on la llum esdevingué amb el temps el factor protagonista de les seves creacions.




Joan Fontcuberta
Barcelona, 1955

El segell identificatiu de la seva obra és un concepte: el dubte. Fotografia que llaura la incertesa. Treballa amb el món de les aparences per a qüestionar veritats que ningú refuta. Documenta el marc, allò anecdòtic, per a fer creure que quelcom ha succeït, tot i no efectuar-se. Juga amb l’ambigüitat per mitjà del mecanisme de l’apropiació que provoca reflexions sobre l’autoria. Sols li manca escenificar un marc d’influències idònies (premsa, institucions com el museu, publicitat...) per a emfatitzar que a vegades les lectures són errònies. A més d’artista, Joan Fontcuberta és crític, docent, comissari d’exposicions i escriptor que fundà la revista Photovision. Les seves obres han estat exhibides en museus internacions com el Centre Georges Pompidou de París, el Metropolitan Museum of Art de Nova York o l’Art Institute de Chicago.




Ernesto Fontecilla
Santiago de Xile, Xile, 1938

Pintor, dibuixant i gravador que viatjà a Nova York, on va romandre fins l’any 1971. Des de l’any 1973 viu a Catalunya i imparteix classes de pintura a l’Escola Massana de Barcelona. Quadres on la presència humana es dilueix en la densa atmosfera, de llum il·lusòria i màgica. Formes difuminades i ambigües deixen lloc a expressions vigoroses, virulentes i, algunes vegades, sarcàstiques; ecos de les pintures negres i gravats goyescs, dels inferns de Tintoretto i de les llums irreals de Rembrandt. Darrerament la seva trajectòria ha adquirit un caràcter antropològic a través de la investigació dels sectors marginals de la ciutat comtal.




Carles Fontserè
Barcelona, 1916 - Porqueres, Girona, 2007

Artista multidisciplinari, va començar la carrera professional com a dibuixant als 15 anys, i als 20 ja era un reconegut cartellista. Va arribar a ser un dels referents visuals més grans de l’anarquisme. Després de la Guerra Civil espanyola s’exilià a París, ciutat que li atorgà el seu vernís cultural, i on desenvolupà altres disciplines de manera destacada com ara el gravat o l’escenografia teatral. Aquesta darrera tasca el dugué a treballar en ciutats com Ciutat de Mèxic, Londres, Roma o Nova York, i fou a partir d’aquests viatges quan començà la pulsió fotogràfica, que no deixà mai, tot retratant, a través de la càmera, la faç d’un món canviant que els anys 60 estava en plena efervescència, i immortalitzava la rutina i el caràcter d’aquestes metròpolis a partir dels racons més extraordinaris de la seva geografia humana.




Pere Formiguera
Barcelona, 1952 - 2013

Fotògraf, escriptor i comissari d’exposicions, que en les últimes dècades ha esdevingut figura clau dins la producció fotogràfica a escala nacional. Forma part d’una generació que va adoptar i institucionalitzar la fotografia com a mitjà d’expressió artístic. Per mitjà d’uns retrats de caire quasi documental podem contemplar les transformacions que les empremtes del temps marquen sobre els cossos i els rostres humans. Ell intenta atrapar el temps amb imatges, com el simple gest d’aclucar els ulls, acció que altera tota una identitat.




Xita Fornt
Barcelona, 1934

Estudià a l’escola Eina entre els anys 1981-1983 juntament amb artistes com Albert Ràfols Casamada, Francesc Artigau, Xavier Serra de Rivera, Sergi Aguilar, Ernest Fontecilla i Patricio Velez. Des d’un inici figuratiu el seu treball desemboca en un univers de formes abstractes, per tal d’arribar a copsar tot allò que no té forma i que conviu amb elements tangibles dins d’un espai que emana lirisme, color i llum.




Esteve Fort
Barcelona, 1948




Josep Fossas
Campdevànol, Girona, 1939 - 2018

Format a l’escola Llotja de Barcelona, Fossas concep obres que desprenen lluminositat. Els traços de color que inunden els seus llenços fan sorgir els volums dels paisatges i dels personatges que l’habiten, sempre sota una atmosfera harmònica i íntima al mateix temps. Les seves composicions, càlides i vitals, es veuen reforçades per vigoroses pinzellades que atorguen al seu treball una gran força i moviment de marcat caràcter mediterrani.




Alicia Framis
Barcelona, 1967

La seva obra, emmarcada dins del que s’anomena art social o new performance, és continuadora de l’art performance de la dècada dels setanta. La creença d’Alicia Framis en les limitacions de l’art a l’hora d’expressar i comunicar sentiments o idees, l’ha portat a desenvolupar un seguit de projectes en els que l’espectador, com a ésser viu i actiu, observa, veu i es qüestiona la realitat existent. A partir de conflictes o contradiccions, l’artista reflexiona sobre la mort, la solitud, la violència, o la comunicació entre altres temes. En definitiva, Alicia Framis posa l’èmfasi en temes existencials.






Uneix-te al nostre
canal de WhatsApp
BARCELONA
ESPAIS VOLART
Exposicions Temporals d'Art Contemporani

Espai Volart Telèfon E-mail Localització
BARCELONA
CAN FRAMIS
Museu de Pintura Contemporània

Can Framis Telèfon E-mail Localització
PALAFRUGELL
CAN MARIO
Museu d’Escultura Contemporània

Can Mario Telèfon E-mail Localització
TORROELLA DE MONTGRÍ
PALAU SOLTERRA
Museu de Fotografia Contemporània

Palau Solterra Telèfon E-mail Localització


Les galetes milloren la teva experiència online. Adapten el contingut als teus interessos i permeten mostrar-te publicitat sobre la base d’un perfil elaborat segons la manera en què navegues. Utilitzem galetes pròpies i de tercers de manera transparent i responsable, només per al teu benefici. Ni més ni menys. Per acceptar-les, fes clic en el botó "Accepto i continuo navegant". Per gestionar la configuració de galetes, tria "Configuració de cookies". Vols saber més sobre la nostra política de galetes i privacitat? Fes clic aquí.
Configuració de cookies